лихви

 

Въпросът е напълно безсмислен, тъй като най-високите лихви по депозитите през 2018 са много под нивото на инфлацията. Това значи, че влагайки пари в банков депозит, не само не получавате доходност, но и реално губите пари. И все пак за много хора депозитът си остава предпочитан пред инвестициите, заради гаранцията от фонда за гарантиране на влоговете в банките. Затова реших да прегледам, кои са най-добрите предложения за депозити на банките в момента. Така, ако все пак държите да вложите парите си в банков депозит, ще получите най-високата лихва, колкото и нищожна да е тя.
 

Кои банки дават най-високи лихви по депозитите?

Първо да отговорим принципно на този въпрос. Това са онези банки, които или изпитват нужда от пари, за да отговорят на минималните изисквания на БНБ или могат да дават кредити срещу по-висока от средната лихва на рискови кредитополучатели или прикрито свързани лица. Иначе казано и при банките е спазен основния принцип във финансите – лихва и риск вървят ръка за ръка.

Всички знаем коя беше банката, която даваше най-висок лихвен процент по депозитите – КТБ. Всички знаем и какво се случи с нея и защо. Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) върна парите на вложителите с депозити до 100,000 евро. Онези, които са били достатъчно неразумни да вложат повече от тази сума, загубиха всичко над гарантирания минимум. Важно е да отбележим, че от затварянето на банката на 20.06.2014, до началото на изплащането на гарантираните депозити на 04.12.2014 минаха над 5 месеца. През това време вложителите нямаха достъп до парите в депозитите си. Хубаво е да го знаете, за да не смятате, че ако парите от депозит ви потрябват може да ги получите веднага, най-много да изгубите лихвата.

Единствената хубава тенденция при депозитите е, че някои банки вече разбират, че конкуренцията на P2P платформите ще става все по-сериозна и се опитват да намалят разходите си за обслужване.  Те предлагат по-добри лихви по депозити, открити онлайн. Всъщност най-високите лихвени проценти в момента са за онлайн депозити. Съвсем отделен въпрос е колко “високи” са те в момента.

 

Какви са лихвените проценти по депозитите през 2018?

Лихвените проценти за депозити в момента варират 0.05 – 0.9% годишно. През 2018, всички банки дават лихва по депозит по-малка от 1%. Това значи, че ако внесете 10,000 лева за една година ще получите лихва между 5 и 90 лева. Ако вземете, че пропуснете датата на падежа, таксата която ще платите, за да изтеглите парите си е между 0,3 и 0,5% или от 30 до 50 лева. Т.е. реалната доходност на депозит за една година ще е между -45 (минус!) и 40 лева.

Най-големите банки като Банка ДСК, Уникредит Булбанк и  ОББ предлагат депозити с лихва от 0,05 – 0,1% годишно. Сами може да прецените дали си заслужава.

 

Кои са най-изгодните депозити в момента?

Тъй като лихвите са на исторически ниски нива, вече няма накъде да падат. Вероятно е да се задържат още 1-2 години и вероятно ще започнат да се повишават. Затова ще разгледаме основно 12 месечни депозити. По-дългото блокиране на пари не си заслужава при тези ниски лихви. Ще разгледаме също депозити в лева, тъй като те са предпочитани от хората, която държат пари в депозити. Ограничаваме се до левове и защото разходите за превод и внасяне и теглене на валута в банките биха изяли напълно минималната доходност.

Източник: www.vivainvest.eu

тел-софия  от 50 до 1500 лв.


смайл

 • Суми на бързият кредит от 50 до 1500 лева.
 • Срок на кредита от 15 дни до 12 месеца.
 • Без такси и СМС-и

от 50 до 1500 лв.

сити

кинти

 • Oблекчена процедура при кандидатстване.
 • Минимум документи и бързо одобрение.
 • Получаваш парите по банков път.

КАНДИДАТСТВАЙ

тел-профи Профи кредит от 100 до 5000лв


profi credit

 • Сума на потребителският кредит до 5000лева.
 • Срок на изплащане от 1(един) до 24месеца
 • Одобрение в рамките на 24часа.

КАНДИДАТСТВАЙ ONLINE

tel кредисимо Кредисимо заявка от 100 до 4000лв.


kredisimo

 • Отпускани суми от 100 до 5000 лева.
 • Срок на кредита от 15 дни до 24 месеца.
 • Време за становище до няколко минути.

Заяви онлайн

ипотека

 • Без доказване на доход.
 • Без такса предсрочно погасяване.
 • От 5000 лв. до 1 000 000 лв.

София Комерс - до 100 000 лв.

 

barzi-pari

loshockr

 

 

Кредит срещу обезпечение с ипотека от 8 000 до 50 000 лева.

За да кандидатстваш е необходимо да разполагаш със собствен имот, който да ипотекираш. Заяви своя кредит

Go to top https://www.livechatalternative.com/